Animator bij Lentekind Vakantiewerking - een inclusief speelplein!

Proficiat animator!

Aan allen die naar Lentekind Vakantiewerking komen proficiat! Aan allen die nog niet naar Lentekind Vakantiewerking komen ook proficiat! (Je bedenkt je waarschijnlijk nog wel 😉 ).

Je hebt de weg naar Lentekind al gevonden. Het enige wat je nu nog te wachten staat is informatie vergaren en je inschrijven voor een weekje topamusement.

Belangrijk: vrijwilliger worden bij Lentekind Vakantiewerking kan vanaf het jaar dat je 16 wordt tot en met het jaar dat je 27 wordt.

Een weekje Lentekind ziet er zo uit:

Om de kids te entertainen is alles ter plaatse. Er zijn wel heel wat andere zaken waar je zelf voor moet zorgen:

  • Slaapgerief: hoofdkussen, kussensloop, hoeslaken, slaapzak (of donsdeken en lakens) en je favoriete knuffel.
  • Toiletgerief: tandenborstel, tandpasta, zeep, shampoo, haarborstel,…
  • Zwemgerief (op warme dagen gebeurt het wel eens dat we gaan zwemmen of met water spelen).
  • Héél veel kleding die tegen een stootje kunnen. Neem ook zeker voldoende ondergoed en sokken mee. 
  • Stevige speelschoenen (eventueel ook een extra paar).
  • Identiteitskaart, bankkaart en/ of cash geld.
  • Een rugzak, brooddoos en drinkbus.

Je kan animator worden vanaf het jaar dat je 16 jaar wordt en tot het jaar dat je 27 wordt.

Neen, om op ons speelplein te staan moet je geen enkele ervaring als animator hebben. Bij ontvangst op Lentekind begeleiden we jullie en proberen we jullie de kneepjes van het vak bij te brengen. Je zal als begeleider ook steeds in een speelgroep terechtkomen met 1 of  2 andere vrijwilligers. We proberen steeds om ervaren vrijwilligers samen te zetten met vrijwilligers die nog geen / minder ervaring hebben.

Zondagavond wordt je om 17u kom je aan. De week erna zaterdag om 14u vertrek je terug naar huis. 

We vragen steeds om de volledige week op Lentekind te blijven. Dit omdat we elke week met een nieuwe groep vrijwilligers zitten en we proberen om onderling een hechte band te creëren. Dit lukt het best als iedereen de volledige week aanwezig is. Moet je toch vroeger weg of zal je later toekomen? Laat dit dan zo snel mogelijk (voor de week start) weten aan de hoofdleiding. Dit kan je doen door een mailtje te sturen naar: vakantiewerkinglentekind@gmail.com.

Neen, het is niet de bedoeling dat je in je week Lentekind bezoek ontvangt van familie, vrienden of kennissen. Met de animatorengroep verblijven we een hele week in het CKG of trekken we er samen op uit. Dat komt onze sfeer alleen maar ten goede. 

Je ouders en vrienden mogen je wel kome brengen en halen en zijn steeds welkom om (kort) een kijkje te nemen in onze lokalen. Zo kunnen ook zij een blik opvangen van onze werking.

Je weet op voorhand niet bij welke speelgroep je zal staan, dus je kan nog niets specifiek voorbereiden. Elke avond krijg je tijd om de activiteiten samen met je mede-animatoren voor te bereiden. We hebben op Lentekind tal van boekjes en materiaal waar je inspiratie uit kan halen. Ook zal de hoofdleiding tijdens de voorbereidingen geregeld langskomen om jullie te ondersteunen en op eventuele vragen te antwoorden. 

Aan het begin van de week is er een kennismaking, rondleiding en uitleg van de speelgroepen. Hierbij vragen we naar welke speelgroepen jouw voorkeur uitgaan. Vervolgens verdeelt de hoofdleiding de animatoren over de speelgroepen. (En probeert hier zoveel mogelijk rekening te houden met de opgegeven voorkeuren).

Neen, ’s middags nemen de kinderen van thuis boterhammen mee en krijgen ze soep van Lentekind. Hier houden minstens twee hoofdleiders toezicht terwijl de animatoren met de overige hoofdleiding van een warm middagmaal genieten. Ook s’ ochtends en s’ avonds kan je in alle rust eten. De kinderen zijn dan niet op het plein aanwezig. 

Wanneer de kinderen naar huis gaan, maken wij ons klaar voor het ‘opruimmoment. Iedere animator krijgt een taak toebedeeld, zo verloopt het opruimen ontzettend vlot. Als alles terug netjes op orde ligt, houden we onze dagelijkse vergadering. Samen met alle animatoren en hoofdleiding overlopen we de voorbije dag. Dit is het ideale moment om een grappige anekdote in de groep te gooien, maar ook om eventuele problemen te signaleren en te bespreken. 

Na de vergadering is het tijd om gezellig te tafelen. Croqueskes, restjes van de middag of andere leuke extra’s smaken bijzonder goed na een lange speeldag! 

Na het avondmaal volgt er voor enkelingen de afwas. Anderen kunnen al starten met het voorbereiden van de volgende speeldag. (Spel bedenken, materiaal klaarzetten, knutselen,…).

Wanneer alle sklaar is voor de volgende dag, ben je ‘vrij’. Meestal wordt er nog met de hele groep een avondspel gespeeld. In principe ben je niet verplicht om deel te nemen aan de avondspelen. Maar meestal zijn dit de fijnste momenten en leer je de andere animatoren beter kennen. Na het avondspel is er nog tijd om in de zeteltjes te chillen.

Nadat alle voorbereidingen van de volgende dag zijn afgelopen, kan er in de zeteltjes iets gedronken worden (16+). Alcohol drinken kan vanaf 20u. Wij bieden drinken aan voor één euro per consumptie, waaronder bier of kriek. 

Hierbij luidt de algemene regel: Op Lentekind drinken we met mate(n)! Je alcoholgebruik mag geen invloed hebben op hoe je de volgende dag op het speelplein verschijnt.

CKG Lentekind is een rookvrij gebouw d.w.z. dat er op het gehele domein van CKG Lentekind niet gerookt mag worden. Er zijn geen rokersruimtes voorzien. Echter kan je wel steeds met de hoofdleiding van die week afspraken maken om op afgesproken tijdstippen buiten Lentekind te gaan roken. 

Drugs gebruiken mag absoluut niet op ons plein. Wanneer we hier toch iemand op betrappen, zullen we contact leggen met de ouders/ opvoeder/ voogd. Deze zullen gevraagd worden om de animator op te komen halen. De week Lentekind zit er dan meteen op.

Er is een slaapzaal voor jongens en meisjes. We zijn er ons van bewust dat deze opdeling niet voor iedereen evident of comfortabel is. We willen je aanmoedigen om ons te contacteren als dit voor jou het geval is. Diversiteit is voor ons een troef en we zoeken graag samen naar een oplossing die voor jou werkt.

We hebben geen specifiek slaapuur vastgelegd. We zeggen altijd: zolang je de volgende speeldag fit op het plein staat en niemand er iets van merkt, mag je gaan slapen wanneer je wil.

Je krijgt een vrijwilligersvergoeding van 20 euro voor één week. Dit is een onkostenvergoeding. Verder mag je gratis blijven slapen en eten. Voor het geld moet je dus niet naar Lentekind komen. Je kan dan beter een vakantiejob doen aan de kassa van de Delhaize. Maar krijg je daar dezelfde sfeer die je tijdens een week Lentekind ervaart? Hell no!

Iedereen die als vrijwilliger een handje komt toesteken, wordt door CKG Lentekind verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en arbeidsongevallen.

Neen, zaterdagmiddag gaan alle deuren van de vakantiewerking onherroepelijk dicht tot de dag erna. De hoofdleiding wisselt ook van week tot week. Van zaterdagmiddag tot zondagmiddag is het nieuwe hoofdleidingteam volop bezig met voorbereidingen voor aankomende week. 

Dit is geen enkel probleem! Laat het wel weten aan de hoofdleiding (bij je inschrijving). Stuur een mailtje met de nodige info (de beoordeling, contactgegevens stagebegeleider…) zodat iedereen weet waar we aan toe zijn. Tijdens je week Lentekind breng je dan gewoon je stageboekje mee naar Lentekind. Eén iemand van de hoofdleiding zal zich die week met jou bezig houden en elke avond persoonlijk de dag met je overlopen.