Lentekind Vakantiewerking is een speelpleinwerking die erkend en ondersteund wordt door VDS vzw (Vlaamse dienst speelpleinwerk). Dit is een koepelorganisatie voor speelpleinwerk in Vlaanderen en Brussel.
Bij Lentekind Vakantiewerking proberen we voor iedereen een plekje te creëren. Ieder kind heeft recht op opvang, maar we moeten hierbij rekening houden met de capaciteit van onze infrastructuur en vrijwilligers. Lentekind Vakantiewerking is gericht voor kinderen tussen 2,5 en 12 jaar. We beschikken niet over de nodige middelen om kinderen ouder dan 12 jaar op te vangen. Indien een kind ouder dan 12 jaar wordt aangemeld voor onze werking zijn wij genoodzaakt dit kind te weigeren en het door te verwijzen naar een andere speelpleinwerking of opvang.
Als speelplein zijn wij ervan bewust dat wij voor sommigen een opvangrol vervullen. Dit wil echter niet zeggen dat wij dit moeten doen. Wij blijven jeugdwerk waarbij spelen het hoofddoel is.
Animatoren
Wij zijn een speelplein met specifieke doelgroep (meer info hierover op de site). Dat wil zeggen dat wij ons focussen op kinderen met specifieke ondersteuningsnoden. Onze vrijwilligers zijn echter niet pedagogisch opgeleid. Het bezit van een animatorattest is ook niet vereist. Het zijn vrijwillige jongeren van 16 tot 25 jaar die hun liefde en warmte voor kinderen en spelen willen delen met elkaar.
Hoofdleiding
Hoofdleiding zijn vrijwilligers van minstens 18 jaar. Ook zij zijn niet pedagogisch opgeleid of in het bezit van een animatorattest. Wel worden zij sterk aangemoedigd om deel te nemen aan vormingen.
Doorheen de zomer kunnen zij steeds beroep doen op professionals van het CKG. De hoofdleiding maakt nog steeds de eindbeslissingen.
CKG
Het Centrum Kindzorg en Gezinsondersteuning (CKG) zijn professionele hulpverleners die werken bij CKG Lentekind. Doorheen de zomer kan de vakantiewerking steeds beroep doen op hen voor advies tijdens wekelijkse vergaderingen. Echter zijn zij doorheen de dag niet aanwezig op ons speelplein!
De vakantiewerking is verbonden aan het CKG, maar dit zijn wel twee losstaande organisaties.
Kinderen
Niet enkel kinderen uit Vlimmeren/ Beerse kunnen bij ons terecht. Elk kind, ongeacht uit welke gemeente/arrondissement men komt, is welkom op ons plein. We stellen enkel de verwachting dat een kind zelf gebracht en opgehaald kan worden binnen onze aankomst- en vertrekuren.
Een kind/ gezin komt via doorverwijzing terecht op ons speelplein. Zo kunnen wij ons focussen op kinderen binnen onze doelgroep. Elke aanmelding wordt individueel bekeken. Hierbij staan we stil bij de moeilijkheden, mogelijkheden en bekijken we of wij als werking voldoende speel- en groeikansen kunnen bieden. Wanneer we bij een aanmelding duidelijk merken dat we niet de juiste ondersteuning kunnen bieden, zullen we dit meteen meedelen. Zo hebben ouders de kans om tijdig verder op zoek te gaan naar een andere speelpleinwerking of opvang.
Voor elk kind op ons plein hanteren we een ‘testweek’. De testweek is de eerste week dat een kind op ons plein komt spelen. Na deze week proberen we naar iedere ouder een terugkoppeling te doen over het functioneren van zijn/ haar kind op ons plein. Dit doen we aan de hand van het tijdens de inschrijving ingevulde ‘regenboogsysteem’. Wanneer er zich moeilijkheden stellen, worden de ouders hier steeds tijdens het ophaalmoment van op de hoogte gesteld. Indien de ondersteuningsbehoeften te groot zijn, wordt er doorverwezen naar een gespecialiseerde werking.
Ouders
Samenwerking met ouders vinden we essentieel binnen onze werking. We hopen op een goed contact met hen en vinden het belangrijk dat zij weten waar ze terecht kunnen met zorgen, vragen of eventuele klachten.
Hoofdleiding gaan in gesprek met ouders over eventuele problemen met kinderen om samen met hen verdere aanpak te bespreken. Indien nodig, samen met een CKG-medewerker.
Vragen of zorgen waar hoofdleiding niet mee aan de slag kunnen, worden mogelijks doorverwezen naar CKG Lentekind of andere ondersteuningsfiguren.
Agressie op het plein
Kinderen worden gestimuleerd om op een actieve wijze aan ons speelaanbod deel te nemen en zich positief op te stellen tegenover vrijwilligers, hoofdleiding en medewerkers van het CKG. Onze vrijwilligers en hoofdleiding steken enorm veel voorbereiding en tijd in het creëren van een leuke speelomgeving waar élk kind zich thuis voelt. Om het spelen voor iedereen aangenaam te houden, worden er enkele regels gehanteerd op het speelplein. Elke situatie wordt individueel bekeken en ouders/opvoeders worden steeds betrokken.
In eerste regel tolereren wij geen enkele vorm van verbale en/of fysieke agressie. Pestgedrag, roddelen, opzettelijk stuk maken van materialen, wegloopgedrag, het opzettelijk kwetsen, pijn doen of in gevaar brengen van kinderen/ vrijwilligers, manipulatie, bedreigen en grensoverschrijdend gedrag worden ook niet getolereerd.
Bij verbale agressie mag een kind even afgezonderd worden. Dit om zowel het kind als de groep in veiligheid te brengen
Indien uw kind fysieke agressie uit naar animatoren of andere kinderen heeft de leiding de toestemming om fysiek tussen beide te komen.
In geval van bewuste beschadiging door uw kind aan de terreinen, lokalen of spelmateriaal worden de kosten doorgerekend aan de ouders of zoeken we een mogelijkheid tot herstel met het kind
Indien we verschillende keren moeten ingrijpen omwille van storend en/ of ongewenst gedrag, wordt er een gesprek aangegaan tussen de ouders van het betrokken kind en de hoofdleiding van de vakantiewerking. Indien nodig zal een CKG-medewerker aansluiten.
Afhankelijk van de impact van het incident wordt er gewerkt naar herstel met betrokken partijen. We kiezen bewust voor de extra begeleiding, maar ook voor de samenwerking met de ouders/ opvoeders. We vinden het zeer belangrijk om een goede en open communicatie te hebben tussen ouder(s)/ opvoeders en hoofdleiding.
Wanneer ouders niet wensen in te gaan op de uitnodiging tot gesprek of wanneer onze inspanningen niet werken en het kind in kwestie ongewenst gedrag blijft vertonen, kunnen we beslissen om uw kind (tijdelijk) te schorsen.
Wanneer een zwaar incident heeft plaatsgevonden en dit een grote impact heeft gehad op andere kinderen/ vrijwilligers/ hoofdleiding, kan er beslist worden om een kind meteen te schorsen zonder de kans van extra begeleiding. We willen hier de zorg en veiligheid van andere kinderen en ons team vooropstellen.
Gedrag dat meteen tot een definitieve schorsing leidt:
Razernij met schade
Doelbewuste (fysieke) agressie
Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Gebruik van verdovende middelen
Elk ander gedrag ongepast gedrag kan ook leiden tot tijdelijke of definitieve schorsing! Dit zal altijd eerst voorafgaan door een gesprek met ouders/ opvoeders en eventueel extra ondersteuning voor het kind op het plein.
Een schorsing kan tijdelijk of definitief zijn:
Een tijdelijke schorsing wordt ingeschakeld als pauze voor het kind en/ of vrijwilligers en hoofdleiding. Er worden geen standaardperiodes opgesteld voor een schorsing. Zo kan het zijn dat een schorsing tussen 1 dag en 1 week kan duren. Ook hier wordt er nauw contact gehouden met ouders/ opvoeders en onze vakantiewerking. Wanneer het kind terug naar het plein komt, proberen we te zorgen voor een warme overdracht terug naar de groep. (Wanneer een kind meermaals in dezelfde zomer tijdelijk geschorst wordt, kan dit leiden tot een definitieve schorsing).
Een definitieve schorsing wil zeggen dat het kind niet meer naar het speelplein mag komen in de zomer van de schorsing. De volgende zomer begint het kind met een schone lei en is terug welkom op ons plein.
Weglopen
Als uw kind wegloopt van het domein, om welke reden dan ook, zijn de (hoofd)leiding niet verantwoordelijk voor eventuele ongevallen. Deze vallen buiten de verzekering die het speelplein aanbiedt voor ongevallen op de werking zelf. Als dit gebeurt, wordt u onmiddellijk verwittigd door de hoofdleiding. De eerste 15 minuten na het weglopen wordt er iemand op pad gestuurd om uw kind te zoeken en terug te brengen naar het speelplein. Indien uw kind na deze tijd nog niet terecht is, zijn wij genoodzaakt om 30 minuten na het weglopen de politie te verwittigen. Indien het wegloopgedrag frequent voorvalt, gaan we in gesprek met de ouders en kan er na overleg beslist worden om uw kind (tijdelijk) te schorsen.
Agressie naast het plein
Wanneer ouders fysieke of verbale agressie vertonen naar (andere) kinderen en vrijwilligers/ hoofdleiding of CKG-medewerker kan dit gezin de toegang tot onze werking ontzegd worden. Al dan niet definitief. De veiligheid en comfort van onze vrijwilligers staat centraal.
Ook tolereren we het niet dat er ongepaste of haatdragende uitspraken over onze vrijwilligers of onze werking gebeuren. Dit geldt zowel mondeling als schriftelijk (bv. Op social media).
Tot slot kan een gezin de toegang ontzegd worden van ons plein indien een kind 5 maal ongewettigd afwezig is.
Medicatie kan enkel toegediend worden op medisch voorschrift van de dokter.(Hoofd)leiding is niet bevoegd deze toe te dienen zonder voorschrift. Verwittig hoofdleiding altijd goed en zorg dat alle informatie en voorschriften in orde zijn. Noteer de nodige gegevens op de verpakking van de medicatie.